A honlap egyes funkciói Internet Explorer böngésző alatt nem működnek!

A weblap tartalmának feltöltése folyamatban van, kérjük párhuzamosan tekintse meg régi weblapunkat is!


Tanácsok kezdőknek és haladóknak

Az alábbiakban szeretnénk röviden bemutatni az ásványgyűjtéshez szüksége felszereléseket és eszközöket, emellett pár tanáccsal látjuk el az érdeklődőket.

Felszerelés

A lelőhelyek általában közlekedési eszközökkel nehezebben megközelíthetőek, felszerelésünket és a gyűjtött ásványokat egy kényelmes és megfelelő méretű hátizsákban könnyebben szállíthatjuk. Vásárlás előtt – ha van lehetőség – próbáljuk fel a hátizsákot, akár megpakolva is. Egy kényelmetlen, jól megrakott hátizsákot hosszú úton cipelni nagyon fárasztó. Törekedjünk emellett minőségi, erős hátizsák beszerzésére, egy költségesebb darab sokszor több olcsóbb darabnál is hosszabb ideig szolgálhatja gyűjtőszenvedélyünket. Igen kellemetlen, ha jól megpakolva, gyaloglás közben, messze a céltól egy varrás elenged vagy egy csat eltörik…

Mivel a gyűjtés a legtöbbször a szabadban történik, nagyon hasznos, ha van nálunk esőkabát a szél és a csapadék, sapka az erős napsütés vagy a por és törmelék ellen, és rovarriasztó a kis vérszívók elriasztására. Váratlan balesetek orvoslására vigyünk magunkkal pár sebtapaszt vagy egy kisebb elsősegélycsomagot. A gyűjtött anyag elcsomagolására a tapasztalatok alapján a legalkalmasabb az újságpapír, ami kellően merev, mégis elég puha. Lehetőség szerint kerüljük a színes reklámújságok használatát, ezek általában túl ridegek, és egy kis nedvesség hatására hajlamosak összefogni, „megszínezni” a példányokat. A különféle zacskók-tasakok segítségével könnyen csoportosíthatjuk a gyűjtött anyagot, így egy több lelőhelyet érintő túrán megakadályozhatjuk a példányok összekeveredését. A példányok helyszíni meghatározásában nagy segítséget jelent egy kézi nagyító (lupe).

A felszerelésekről - ide értve a szerszámokat és a védőeszközöket is - érdemes listát írni, majd indulás előtt ellenőrizni, minden szükségest elpakoltunk-e. 

Szerszámok

A szerszámok a gyűjtés jellegéből adódóan rendkívül sokfélék lehetnek, mindig törekedni kell a megfelelő minőségű – de nem feltétlenül professzionális – darabok beszerzésére. Nincs annál bosszantóbb, mint a meglelt példány kiszabadítása közben a tönkrement szerszám miatt elesni az áhított ásványtól.

Leggyakrabban különféle kalapácsokat és vésőket használunk.

Kalapácsnál a gyűjtés jellegétől függ, hogy mekkora szükséges:

  • a kisebb példányok eltöréséhez és az otthoni preparáláshoz általában kisebb kézikalapácsot (jellemzően 600-900 g);
  • véséshez és nagyobb kövek széttöréséhez 1-2 kg-os kézi pörölyöket;
  • az igazán kemény darabok és a nagyobb sziklák széttöréséhez 3-10 kg-os nagykalapácsot, „samut” használunk.

A profi, geológusoknak készült darabok mellett költséghatékony megoldást kínálnak az olcsóbb, de jó minőségű kalapácsok is. Ha hosszabb távra tervezünk, érdemes megfontolni egy-egy egybekovácsolt – ahol a fej és a nyél belső anyagát egy darab acélból alakítják ki –, illetve műanyag nyelű kalapács beszerzését. Ezek a fanyelű és a fémcső-nyelű kalapácsokkal ellentétben nem hajlamosak „elhagyni a fejüket”, illetve nyelet sem szükséges cserélni bennük. A kisebb kalapácsoknál praktikus a geológus-kalapácsokhoz hasonló fej-kialakításút választani, ezek használhatók kapirgáláshoz, feszegetéshez, vagy akár ásáshoz is.

Vésők esetén is különféle méretűeket használunk a gyűjtés körülményeiből adódóan. Itt is ajánlott jobb minőségű darabok beszerzése, az olcsóbb példányok gyakran puha anyagból készültek és hajlamosabbak eltörni. Ha mindig az adott feladatnak megfelelő vésőt szeretnénk, az egészen vékonyka „ceruzavésők” és jó minőségű üthető csavarhúzók mellett jó választás lehet egy-egy megfelelő méretű SDS MAX vésőszár is. Ne feledjük, nem mindig a nagyobb véső a jobb, a több anyag általában jobban elnyeli ütéseinket! Használatuk során ne feledkezzünk meg a szükséges tisztántartás mellett az élük-hegyük karbantartásáról se. Egy tompa, elkopott hegyű/élű véső lényegesen nehezebben hatol bele a kőzetbe és sokkal nagyobb erőkifejtés szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

Ha nagyobb kövekből vagy szálkőzetből szeretnénk kiszabadítani kisebb darabokat, nagy segítség lehet egy feszítővas. Itt is a lelőhely jellegéből adódóan hol kisebb, hol nagyobb szerszám szükséges. Meddőhányón vagy a talajból gyűjtésnél hasznos felszerelési szerszám a csákány, a lapát, a kapa vagy a kaparó, és hasonló kis kéziszerszámok is. Csákány esetén egy könnyebb darab használata közben kevésbé fáradunk el, szűkebb helyen pedig kényelmesebb kisebb, akár egykezes kézicsákánnyal dolgozni. Lapát esetén célszerű egy ásólapát beszerzése, a „D-nyelű” változatok a legjobban használhatók, ezekkel ásni és lapátolni is elég kényelmesen lehet. Kapát a meddő anyag lehúzására használunk, a hagyományos bányászkapa mellett a klasszikus, kovácsolt irtókapák ajánlottak. Kaparók a meddőzés mellett a fellazított anyag elterítésére is használhatók, itt a gereblyéhez hasonló kivitelek a legelterjedtebbek.

Ruházat

Ásványgyűjtéshez legtöbbször a túrázáshoz ajánlott ruházat megfelelő, de a lelőhelyek sokféleségéből adódóan ez különféle speciális elemekkel is kiegészülhet. Praktikus rétegesen öltözködni, így könnyen az időjáráshoz vagy a munka intenzitásához igazíthatjuk ruházatunkat.

Egy kényelmes – akár vízhatlan – bakancs sokat segít a nehezebb vagy hosszabb úton megközelíthető lelőhelyek elérésében, a gyűjtőhelyeken való biztonságosabb mozgásban. Ha ilyet viselünk, egy sekélyebb patakon átgázolás, egy nedves füves vagy pocsolyás ösvényen közlekedés, vagy egy hirtelen zápor sem okozhat gondot.

Hasznos kiegészítő a kamásli, ez száraz időben – bár nyáron elég meleg lehet – akadályozza a törmelék bakancsunkba kerülését, nedves időben pedig lassítja nadrágszárunk elázását és összepiszkolódását. Ha komolyabb túrával közelíthető meg a lelőhely, praktikus cserepólót és akár cserezoknit is vinni magunkkal.

Védőeszközök

Legáltalánosabban használtak a különféle védőkesztyűk, ezekből mindenki ízlése, gyűjtési szokásai és igényei alapján választhat megfelelőt. Bár sokan idegenkednek ezek használatától, de egy élesebb kő vagy vésőről lecsúszó kalapács sokkal kisebb kárt tesz a kezünkben, ha védőkesztyűt viselünk. Sokéves tapasztalat alapján a vágásbiztos, szövött kesztyűk magasabb áruk ellenére nagyon jól használhatóak, kopásállók, sokáig bírják és mosással könnyen tisztíthatók.

Kalapálás közben a lerepülő szilánkok ellen hasznos lehet a védőszemüveg. Kőfejtőkben a kisebb hulló kövek ellen használjunk védősisakot, és akár viselhetünk láthatósági mellényt is – ezek sokszor előírt védőeszközök működő kőfejtők látogatásakor. Intenzív nagykalapácsos gyűjtésnél a szétrepülő szilánkok ellen jó szolgálatot tehet a futballban is használt lábszárvédő.

Tisztítás

Nem érzékeny példányok mechanikai tisztítására használható akár egy használt fogkefe is, ennél egy kicsit jobb lehet a hosszabb és erősebb sörtéjű speciális protézistisztító kefe. Nagyobb daraboknál használható magasnyomású mosó is, kisebbeknél egy elektromos (nem levegős) festőgép is elég lehet. Kisebb, érzékeny daraboknál jól használható az ékszerek és CD-lemezek tisztítására alkalmas kisméretű ultrahangos tisztító, a nagyobb példányokhoz már komolyabb berendezés szükséges. A diszkont áruházakból is beszerezhető festőgép és ultrahangos tisztító általában jól használható, a használat utáni karbantartásukra azonban oda kell figyelni!

Gyűjteménykezelés, tárolás

Egy ásványnál talán a legfontosabb adat annak lelőhelye, mert ez később már vagy nehezen, vagy egyáltalán nem állapítható meg. Törekedjünk a lelőhely minél pontosabb megadására, mert a plusz információk később még hasznosak lehetnek. Az ásvány(ok) meghatározásában – ha nincs kellő tapasztalatunk – a szakirodalom mellett kérjünk segítséget a gyűjtőtársaktól. Emellett jó még, ha tudjuk és feljegyezzük a meglelés évét, ajándéknál vagy vásárolt példánynál a gyűjtő nevét is. A megfelelő címkézés a későbbiekben sokkal könnyebbé teszi gyűjteményünk áttekintését.

A gyűjtött példányok sokszor a helyszínen nehezen meghatározhatóak, otthon nagy segítséget jelenhet ebben egy sztereomikroszkóp.

A gyűjtött, felcímkézett példányokat tárolása során törekedjünk a véletlen sérülések elkerülésére. Lehetőleg pormentes körülményeket biztosítsunk, fokozottan igaz ez az érzékenyebb daraboknál (pl. vízoldható vagy vékonytűs ásványok), ezek esetében a tisztítás nagyon körülményes lehet a későbbiekben.

Az értékesebb példányok tárolására elterjedtek az átlátszó tetejű, pormentesen záródó műanyag dobozok. Sajnos ezek borsos ára miatt komoly költséggel tudjuk csak gyűjteményünket így elhelyezni. Beszerzésénél törekedjünk a karcmentes tetejű, jól és szorosan záródó dobozok vásárlására.

Ismeretszerzés, szakirodalom

Ásványgyűjtéssel kapcsolatos ismereteinket legkönnyebben úgy gyarapíthatjuk, ha tapasztalt(abb) gyűjtőtársakkal együtt gyűjtünk. Ne legyünk restek kérdezni, sok felesleges munkától és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat egy-egy jó tanácsnak köszönhetően. Idővel mindenki kitapasztalja, számára milyen felszerelés az ideális, de ebben akár egy kölcsönkapott szerszám is sokat segíthet.

Sok hasznos információhoz juthatunk a különféle könyvekből is. Napjainkban inkább a színes, képes albumok a legelterjedtebbek, ezek „használati értéke” akár kisebb lehet egy irattárban porosodó, pár oldalnyi stencilezett jegyzetnél. Igazi szakirodalmat az ásványtanhoz, földtanhoz kapcsolódó intézmények, egyetemek könyvtáraiban érdemes keresgélni.

Természetesen az interneten is rengeteg információt találhatunk, egy-egy lelőhelyről akár az ott lelhető ásványok fotói is hozzáférhetőek, ami nagy segítséget jelenthet a gyűjtés és később a példányok meghatározása során is.

HA kérdése vagy véleménye van a fentiekkel kapcsolatban, kérem küldje el! 


Minden jog fenntartva © - Magyar Minerofil Társaság

Created by Babka Gábor